Piráti nesouhlasí s další podporou Regionální golfové akademie bez vysvětlení kauzy nákupu golfových trenažerů!

15. března 2021

Regionální golfová akademie sice vrátila loni v prosinci po našem výrazném tlaku z opozičních lavic dotaci ve výši 300 000 Kč, protože čelila podezření, že nákup golfových trenažérů byl pouze účelovou transakcí mezi dvěma personálně propojenými subjekty. Nicméně se v těchto dnech pokouší získat status, který by jí umožnil čerpat miliony z rozpočtu města Plzně a Plzeňského kraje. O doporučení získání statutu se bude rozhodovat v úterý 16. 3. 2021 na jednání Výboru pro sport, který který je poradním orgánem Zastupitelstva Plzeňského kraje. Piráti proto budou požadovat vysvětlení!

Vraťme se ale v čase a připomeňme si, jak to vlastně bylo s nákupem golfových trenažérů. V říjnu roku 2019 Zastupitelstvo města Plzně schválilo dotaci 300 000 Kč pro subjekt RGA - Regionální golfová akademie, z.s. na nákup dvou golfových trenažérů. Dle tehdy přiložených dokumentů z důvodu umožnění využívat tyto trenažéry dětmi ze základních škol v Plzni v budově u odpaliště v Lobzích. Za tím účelem RGA - regionální golfová akademie přesídlila ještě toho roku z Dýšiny do Plzně. Získanou dotaci následně akademie převedla společnosti Plzeňský Golf Park v Dýšině jako součást platby za odkup dvou simulátorů již roky provozovaných v tamní budově.

Podle důkazů předložených Piráty na jednání zastupitelstva města Plzně ale tyto simulátory nikdy v plzeňském sídle akademie nefungovaly. „Bylo na první pohled jasné, že do té malé chatky u odpaliště v Lobzích se dva takhle velké trenažéry nemohly nikdy vejít a tak světe div se zůstaly v Dýšině a Golf Park je vesele dál pronajímal svým hostům,“ říká pirátský zastupitel Jiří Rezek. To naznačovaly i odpovědi náměstka Zarzyckého (ANO 2011) a radní Kantorové (ANO 2011), kteří na přímou otázku, zda někdy děti z plzeňských škol trénovaly na trenažérech v Lobzích, reagovali vyhýbavě.

Ale to zdaleka není vše. K vyúčtování dotace žadatel zjevně přiložil fotografie trenažérů v Dýšině. Pouze když hrozila kontrola, byly trenažéry patrně demontovány a jejich komponenty v rozloženém stavu fotograficky zdokumentovány v sídle akademie v Plzni. Pikantní na celé záležitosti je i to, že Golfová akademie a Golf Park v Dýšině mají stejného předsedu předsednictva, resp. představenstva, a tři další stejné členy vedení, navíc v příbuzenském vztahu. Simulátory tedy de facto prodávali sami sobě.

„Po této zkušenosti nepovažujeme Regionální golfovou akademii za seriózního partnera. Město, stejně tak kraj, by dál nemělo jakkoliv podporovat tuto organizaci,” uzavírá Rezek. I proto budeme, my Piráti chtít po akademii vysvětlení této kauzy.