Tohle město patří lidem, ne kmotrům, říká v rozhovoru lídr plzeňských pirátů Pavel Bosák

4. října 2022

Volebním lídrem Pirátů a jejich kandidátem na primátora Plzně je současný opoziční městský zastupitel, grafik a malíř Pavel Bosák. Do komunální politiky se Pavel Bosák zapojil v roce 2010, úspěšně bojoval proti stavbě velkého průmyslového parku v Liticích. S pirátskými kolegy v zastupitelstvu města dlouhodobě vystupují na straně občanských odporů a upozorňují na střety zájmů. Ve vedení Plzně by chtěli provést očistnou změnu s cílem zamezit klientelizmu.

Vaše letošní volební kampaň se dost ostře vymezuje proti tzv. kmotrům a údajnému rozkrádání. Proč myslíte, že tohle téma je pro plzeňské voliče důležité?
Nedávné pražské kauzy potvrzují, že je to téma velmi aktuální, a obzvláště v Plzni, kam mimochodem směřovaly některé nitky Rédlova případu. Ve kterém jiném městě je např. možné, aby syn realitního magnáta a společníka místního mega-developera měl pod sebou tvorbu územního plánu? Aby člen rady a místopředseda majetkové komise čile nakupoval městské pozemky na stavbu obřích projektů schvalovaných jeho radnicí? Aby nejznámější kmotr parkoval své luxusní vozy v obrovské hale vlastněné městem poblíž centra a zadarmo?

Na tyto skutečnosti upozorňujete poměrně často. Máte i jiné příklady?
Těch příkladů je celá řada: „Chceš stavět v městském parku? Není problém. Když podpoříš ODS ve volbách, změníme územní plán, prodáme ti pozemek bez soutěže, a můžeš začít kácet“. Anebo: „Chceš stavět čtyřpatrové domy hned vedle Boleváku, kde možná narušíš proudění podpovrchových vod? Klidně. Všechno povolíme, vodu ze sklepa můžeš ilegálně vypouštět do kanalizace, a klesající hladinu Boleváku pak doplníme z řeky potrubím za desítky miliónů.“ Letmý pohled do obchodního rejstříku prozradí, že za podstatnou částí velkých developerských projektů v Plzni stojí relativně malý okruh lidí napojených na plzeňskou ODS a její členy.

Proč myslíte, že k tomu došlo?
Protože tato strana už dlouhé roky kontroluje klíčové posty na technickém úřadě a ve vodárně. Bez součinnosti těchto institucí si investor v Plzni ani „neškrtne“. Naopak spřízněné subjekty kupují od města pozemky bez soutěže, územní plán se jim schvaluje na míru, a těm nejvlivnějším město buduje infrastrukturu podle potřeby. Já to vnímám tak, že ODS si po létech nepřerušené vlády nad městem myslí, že jí město patří. Že s jeho majetkem může nakládat, jako se svým.

A nejsou za tím jen přátelské vztahy. Co z toho pro vás dělá systémovou věc?
Jsou tu ještě ty drobné i větší toky peněz spřízněným dodavatelům. „Jsi ve straně a máš firmu na lešení, město ti dá zakázku. Jsi automechanik, budeme k tobě vozit městská auta na opravu, máš firmu na reklamu, zadáme ji u tebe, prodáváš kuchyně, budeme je montovat do městských bytů, atd.“ Členství ve straně přináší výhody jako kdysi za komunistů.

Co ti tzv. kmotři? Není to jen mýtus?
Snad každý v politice o nich ví. Umí věci "zařídit". Chlubí se pohádkovým jměním, ale není jasné, jak k němu přišli. Nevlastní továrny nebudují firmy. Ochotně pomohou lidem v problémech, ale pak jim mnozí dluží. Na jiné zas něco ví. Kdekdo se jich i bojí. Přes “své” zástupce v politických stranách tak dokážou městu vládnout.

Máte nějaké důkazy? Proč tedy na ně nedáte trestní oznámení?
Jejich činnost má sice jasně viditelné výsledky, ale nevede k nim žádná papírová ani digitální stopa. Nelze jim nic trestného prokázat, a přesto si v Plzni jeden z jejich “kamarádů” třeba postaví dům v zalesněném parku, a tu jiný na městském sportovišti. Radní jim to odmávnou, úředníci povolí, občan jen přihlíží. Policie bez odposlechů nebo ochotných svědků nic nezmůže. Politik nebo úředník vám sice mimo záznam prozradí, kdo tahá za nitky, ale vypovídat před soudem se bojí.

Proč tedy lidé volí do vedení stále ty stejné lidi?
Možná už to Plzeňákům připadá po tolika letech vlády kmotrů normální. Všechno přeci tak nějak funguje. Navíc nám občas za naše peníze postaví třeba rozhlednu z kontejnerů. Ale normální to není. Určitě ne ve vyspělých evropských zemích. Nastal čas si uvědomit, že tohle město patří nám, Plzeňákům. Že zvolený politik nevládne, ale spravuje náš společný majetek. Uvědomme si, jakou sílu mají naše hlasy ve volbách. Přes noc můžeme vyhodit arogantního papaláše z teplého křesla na dlažbu.

Vy tedy věříte na nápravu pomocí voleb?
Ano. To je ten nejlepší recept na kmotry. Jen voliči je dokážou odříznout od moci a peněžních toků. To samé je i dlouhodobý cíl Pirátů v Plzni. Chceme konečně vidět, jak se město rozvíjí podle potřeb občanů. Jak se plánuje volně, bez přihlížení k zájmům tzv. „velkých kluků“ (jak se místním oligarchům občas říká). Já doufám, že letos se voliči nedají uchlácholit dalšími sliby. To rozhodnutí je na nich. Bohudík.