Povolební strategie

Česká pirátská strana je liberální, demokratická, středová strana s důsledným protikorupčním programem. Naším cílem je prosazovat program, ať už jsme v koalici nebo v opozici. Chceme, aby občané, kteří se rozhodnou podpořit svým hlasem Piráty, jasně věděli, jak budeme po volbách pracovat. Usilujeme o změnu politické kultury v České republice a transparence u nás není jen na papíře. Proto předkládáme v Plzni jasnou a závaznou strategii povolební činnosti.

Pokud vyhrajeme volby

Lídr kandidátky bude přirozeným kandidátem na starostu/primátora. Přednostně oslovíme strany bez osob, které negativně ovlivnily současný stav Plzně. Pokusíme se sestavit radu s lídrem naší kandidátky ve funkci starosty/primátora.

Pokud se dostaneme do Rady

Při koaličních jednáních si vyžádáme splnění našich obecných podmínek a částí našeho programu prostřednictvím koaliční smlouvy s pevně danými termíny. Při neplnění koaliční smlouvy z rady odejdeme a vyvoláme dialog o novém vedení. Budeme usilovat o post místostarosty/náměstka.

Když odejdeme do opozice

V případě, že budeme nuceni jít do opozice, staneme se konstruktivní opozicí. I jako opoziční zastupitelé chceme prosadit co nejvíce bodů z našeho programu. V oblastech, kde máme programovou shodu, hodláme spolupracovat s radou města a zároveň její činnost podrobíme kontrole. Budeme usilovat o předsedu kontrolního výboru a do výborů zřizovaných ze zákona podpoříme pouze osoby s příslušným vzděláním a praxí.

Obecné podmínky

• Nepodpoříme radu města s účastí osob nekompetentních, s korupční minulostí, s možnými střety zájmů nebo těch, kteří již prokázali svou nekompetentnost, mají vazby na korupční prostředí, jsou trestně stíháni nebo vystupují s rasistickými či xenofobními projevy.
  • Nepodpoříme radu složenou ze zástupců SPD, KSČM nebo s účastí strany s rasistickou či xenofobní rétorikou.
  • Náš kandidát bude mít vždy pouze jednu uvolněnou funkci a totéž budeme požadovat u kandidátů ostatních stran.