Pavel Bosák

Pavel Bosák (*1970) pochází z Klatov, odkud se v r. 1986 ještě jako gymnazista vystěhoval společně s matkou, tehdy provdanou do San Francisca v USA. Od mládí toužil studovat archeologii, proto trávil letní prázdniny jako brigádník na vykopávkách s týmem ZČM v Plzni. Nakonec však převládl jeho výtvarný talent, takže vystudoval uměleckou grafiku na prestižní CCAC v kalifornském Oaklandu (Dnes CCA www.cca.edu). Brzy po studiích se na několik let vydal „na zkušenou“ do rodných Čech, odkud si zpět do USA přivezl svou budoucí manželku, plzeňskou rodačku Olgu. V San Franciscu pak společně založili grafickou firmu, kterou díky moderním technologiím provozují na dálku dodnes.

Po narození dvou synů se již jako manželé v r. 2008 rozhodli vrátit zpět do Evropy. Pavel se ihned zapojil do veřejného života v Plzni-Liticích, kde nyní žije. Dvakrát byl zvolen do zastupitelstva obvodu. Splnil si svůj sen, když společně s přáteli zorganizoval 3 ročníky historických slavností pod názvem Tajemný Hrad v Liticích. S místními ochotníky pro ně secvičil představení svých autorských her se zpěvy, z nichž jednu dokonce předvedli i na historickém víkendu v Plzni. (https://www.plzen.eu/obcan/aktuality/aktuality-z-mesta/hradni-zricenina-v-liticich-ozije-historickymi-slavnostmi.aspx http://www.qap.cz/object/tajemny-hrad-v-liticich-nabidl-divadlo-hry-pro-deti-i-dobre-jidlo-fotky-62520) V r. 2012 Pavel vedl tým pořádající výstavu k 800 letům první zmínky o Liticích.

V lednu 2017 však utichly můzy a Pavel zasvětil svůj veřejný život boji proti kontroverznímu záměru výstavby obřích průmyslových hal v Liticích. Stal se jedním z vůdců odporu, v jehož rámci se více než 900 občanů zůčastnilo podpisových akcí, proběhly veřejné schůze, dokonce i demonstrace na Nám. Republiky v Plzni. Investorovi se zatím nedaří výstavbu hal prosadit. V důsledku této kauzy měl Pavel možnost nahlédnout do těch nejtemnější koutů plzeňské politiky. Dlouhodobě poukazuje na klientelizmus, četné střety zájmů a častou nekompetentnost městských představitelů. S pevnou vírou ve svobodu a demokracii chce bojovat za transparentní Plzeň s morálně bezúhonným vedením a udržitelnou vizí pro budoucnost.

Články:

Dokonce i Parlamentní Listy mají svůj úhel: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Humus-ostuda-Mohou-tady-ohrozovat-deti-Vyrizuji-si-ucty-po-nocich-Drsna-vzpoura-v-male-obci-proti-vystavbe-haly-a-cizincum-481156

V tištěném idnes vyšel i rozhovor se mnou, bohužel má mjen sken: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211691937470378&set=gm.353174041743653&type=3&theater&ifg=1

Facebooková stránka odporu se spoustou dalších odkazů: https://www.facebook.com/groups/336316926762698/