Městský obvod 1 překvapivě zablokoval pořízení videozáznamu jednání zastupitelstva

7. února 2019

Městský obvod 1 překvapivě odmítl pořizování videozáznamu jednání navržené Piráty, a to době, kdy se videozáznamy stávají obvyklým doplňkem každého moderního zasedání. V Plzni chybí již jen na UMO 1 a UMO 4.

Městský obvod 1 má přesně opačný názor. Jako důvod uvádějí nákladnost a nepotřebnost. To vyznívá jako zvláštní argument, jelikož statická kamera se dá pořídit již kolem 15 000 Kč.

Zastupitelé jsou veřejně činnými osobami, a jako činitelé veřejnosti musí počítat s tím, že budou exponováni na veřejnosti. "Považujeme to za útok na informovanost občanů. Občané si zaslouží mít možnost sledovat zastupitelstvo, v případě nemoci či pracovní vytíženosti. Kolegům z hnutí ANO 2011 a dalším zastupitelům, kteří byli proti našemu návrhu, doporučujeme zvážit na příští zasedání pořízení ochranné kukly. Disponujeme vlastní technikou a zastupitelstvo budeme na vlastní náklady nahrávat i živě přenášet na našich pirátských stránkách. Lidé by měli vědět, koho si zvolili a o čem se v obvodu jedná," doplnila předkladatelka návrhu z pirátského klubu, Mgr. Magdaléna Daňková.